Haarlem Subsidie voor niet voor de hand liggende ontmoetingen

‘Je hebt aanjagers nodig’
Subsidie voor ‘niet-voor-de –hand-liggende-ontmoetingen’

Artikel geplaatst op woensdag 21 oktober 2015 – 15:15 de krant Haarlems Weekblad

Buurtbewoners hebben de bakken voor de ‘Multiculturele groentetuin’ gezamenlijk gemaakt. (Foto: Stichting Samen in de Buurt)

moestuin bak burthuis plantenbak haarlem schalkwijk buurthuis samenmetdebuurt

moestuin bak burthuis plantenbak haarlem schalkwijk buurthuis samenmetdebuurt

moestuin in de keuken haarlem schalkwijk buurthuis samenmetdebuurt

moestuin in de keuken haarlem schalkwijk buurthuis samenmetdebuurt

moestuin buurthuis samenmetdebuurt haarlem

 

 

 

 

 

 

 

HAARLEM – De gemeente Haarlem reikt twee keer per jaar subsidie uit voor projecten die niet voor de hand liggende ontmoetingen stimuleren. Vrijwilligersorganisaties (stichtingen en verenigingen) mogen tot 1 november subsidie aanvragen. Het gaat specifiek om activiteiten en projecten die ontmoetingen tussen burgers met verschillende levensstijlen en opvattingen tot stand brengen en het wederzijds begrip vergroten.
Stichting SamenMetDeBuurt, actief in het buurthuis aan de Bernadottelaan 140 in Schalkwijk – Meerwijk, is zo’n vrijwilligersorganisatie die met steun van deze subsidie jaarlijks projecten opzet. “Zonder dit geld is het voor ons lastig om projecten te starten in de wijk. Verder krijgen we geen subsidie en zijn we afhankelijk van sponsors en vrijwilligers. Dit jaar hebben we deze subsidie gebruikt voor twee projecten: de burendag, waarbij we een dag vol activiteiten organiseerden waarmee verschillende groepen buurtbewoners elkaar ontmoetten én we hebben de ‘Multiculturele Groentetuin’ opgezet”, vertelt Ernst Blok, voorzitter van stichting SamenMetDeBuurt. Doel van de groentetuin was om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

Groentetuin
In eerste instantie waren vooral Blok en een aantal vrijwilligers zelf erg enthousiast over de op te zetten groentetuin. “Ik ben zelf pallets gaan halen voor planken voor de bakken en heb een handige buurtbewoner gevraagd de bakken te ontwerpen. Maar, met een paar enthousiaste mensen begint het dan snel te leven. Je hebt aanjagers nodig. Dat werkt aanstekelijk en komen mensen kijken wat er gebeurt. Met een groepje buurtbewoners hebben we toen drie mooie bakken gemaakt, waar de groentetuin in gemaakt werd. We waren eigenlijk al begonnen voor de subsidie officieel was toegekend. In maart hoorden we dat we 500 euro subsidie kregen voor dit project.”

Toen de groentetuin eenmaal was aangelegd, kwamen veel buurtbewoners een kijkje nemen. “Mensen kwamen langs voor een praatje of om te helpen, kinderen kwamen een tomaatje of iets anders halen. Bang voor vernieling van de bakken waren we niet. Er is in deze buurt veel respect voor projecten als deze”, aldus Blok. “In de loop van het project boden zich spontaan buurtbewoners aan die graag wilden helpen tuinieren. We hebben een schema opgezet zodat meerdere mensen de tuin konden onderhouden. Tuinmaterialen en zaden kregen we spontaan aangeboden. We hadden een prima oogst: munt, tomaten, radijsjes, kleine komkommertjes, aardappelen, sla, paprika. Een deel van de groentes werd gebruikt voor de wekelijkse (donderdag) maaltijd bij Stichting SamenMetDeBuurt.”

De groentetuin is inmiddels uitgebloeid. Het project heeft het beoogde resultaat behaald; buurtbewoners vonden het leuk, gezellig en hielpen mee. Verschillende mensen kwamen hier bij elkaar en dat leverde mooie gesprekken op. Blok schat dat ongeveer 240 mensen kennis hebben gemaakt met de ‘Multiculturele Groentetuin’, de eerste buurttuin in Meerwijk. “Het is zeker voor herhaling vatbaar. De bakken blijven staan en in het voorjaar gaan we weer zaaien.”

Samen in de Buurt
De subsidie van de gemeente is voor Stichting Samen in de Buurt erg welkom. Het buurthuis in Schalkwijk – Meerwijk is afhankelijk van sponsors. “We proberen wel wat inkomsten te genereren, maar dat is mondjesmaat. Een kopje koffie kost hier 50 cent, een warme maaltijd vanaf 3,50 euro, daar word je niet rijk van. Maar, we doen dit niet om rijk te worden. Met een leuke club vrijwilligers zetten we ons in voor de buurt. Mensen die normaal niet veel buiten de deur komen, komen wel hier voor een kopje koffie, een praatje, de wekelijkse maaltijd of om een spelletje te spelen.” Voor het aanvragen van deze subsidie heeft Blok de volgende tip: “Vraag niet meteen het maximale bedrag (2.000 euro aan), maar kijk realistisch naar wat je minimaal nodig hebt en pas de aanvraag daar op aan. Dan is de kans dat het bedrag wordt toegekend aanzienlijk groter.”

Meer informatie via www.samenmetdebuurt.nl en www.haarlem.nl/subsidie-sociale-initiatieven

Artikel geplaatst op woensdag 21 oktober 2015 – 15:15

 

Bron : http://www.rodi.nl/widgets/1449-haarlem/nieuws/1272968-lsquo-je-hebt-aanjagers-nodig-rsquo-subsidie-voor-lsquo-niet-voor-de-ndash-hand-liggende-ontmoetingen-rsquo